Vachtverzorging
Behalve periodieke bezoeken aan de trimsalon is het dagelijks onderhoud van de vacht de taak van de eigenaar. Begin hier zo vroeg mogelijk mee ! Zeker als er nog geen klitten zijn, zoals bij puppy’s, is het voor de hond een prettige ervaring en zal hij/zij de aandacht die aan hem/haar wordt besteed zeker waarderen. Belangrijk hierbij is regelmaat en geduld ! Daarnaast zal uw hond zonder stress naar de trimsalon gaan, wat het trimmen voor zowel uw hond als uw trimster een plezierige beleving maakt.
Behalve regelmatig borstelen is het van belang hoe u borstelt (ervaring leert dat men OVER de vacht borstelt, terwijl eronder ook nog vacht zit) en welke borstel u gebruikt, niet alle borstels zijn geschikt voor elke vacht. Daarnaast is een poedelkam essentieel ! Hiermee controleert u van top tot teen of er geen klitten meer in de vacht zitten na het borstelen.
Doodles uitgelicht
Vachten van Labradoodles of andere doodle en/of poedel kruisingen, vergen intensieve verzorging. Afhankelijk van het vachttype (fleece, Curly, wavycurly en alles daar tussenin) kunnen dit extreme, zware vachten zijn (zeker tijdens de vachtwissel en na castratie of sterilisatie) welke speciale borstels, kammen, verzorgings producten en extra trimbehandeingen nodig hebben om een mooie, glanzende, klitvrije en gezonde huid en vacht te behouden.
Vachtwissel
Tussen de 8 en 15 maanden vindt de vachtwissel plaats, wat betekent dat de puppyvacht plaats maakt voor de volwassen vacht. Borstelen wordt zwaarder en klitten en vilt liggen sneller op de loer. Hierdoor begint de hond zich onmogelijk te gedragen, want aan klitten trekken met een borstel of kam is niet prettig voor uw hond dus zal de hond zich er aan proberen te onttrekken. Dit moment komt bij iedere Doodle/poedelmix en andere langharige vachten.. Tenzij u het advies opvolgt om voor en tijdens de vachtwissel de vacht wat korter te houden zodat het onderhoud makkelijker wordt en klitten kunnen worden voorkomen. Dus wat vaker de trimsalon bezoeken in deze periode zal u helpen uw hond ongeschonden door de vachtwissel heen te helpen, zoals een Touch-Up tussen twee trim behandelingen door (wassen, borstelen, oogjes vrijmaken, voetzooltjes uitknippen, liezen, oksels, edele delen en spiegel opschonen).
Klitten en vilt
Indien er niet op de juiste manier geborsteld en gekamd wordt, ontstaan klitten in de vacht. Wanneer deze er niet uitgeborsteld worden, zal er vilt onstaan. Behalve dat er geen lucht meer bij de huid komt door afsluiting van de opeen geplakte haren, de bloedtoevoer wordt belemmerd, is een strak zittende vacht geen pretje voor de hond. Het trekt aan de huid, kan gaan broeien en jeuken met wondjes als gevolg. Dit kan dus, zoals boven beschreven door het (mooi) kort houden van de vacht of door intensief onderhoud te (laten) plegen voorkomen worden.
Scheer irritatie
Scheer irritatie kan ontstaan tijdens het weg scheren van vilt bij uw hond. Met name op de kwetsbare plekken als onder de oren, spiegel, liezen en sanitaire delen. Hoewel het geen ernstige verwonding is, kan het gaan jeuken of irriteren en daardoor voelt uw hond zich niet comfortabel. Dit is tijdens de trimbehandeling of direct daarna vaak niet waarneembaar. Uw hond zal er aan gaan likken en krabben. Indien dit niet wordt opgemerkt en/of behandeld met bv honingzalf, zal de geïrriteerde plek vochtig worden en een wond kunnen veroorzaken.
Zie ook: https://www.onzehond.nl/rassen/labradoodle
Save, don’t shave