Vachtverzorging

 

Behalve periodieke bezoeken aan de trimsalon is het dagelijks onderhoud van de vacht de taak van de “baas”. Begin hier zo vroeg mogelijk mee ! Zeker als er nog geen klitten zijn, zoals bij puppy’s, is het voor de hond een prettige ervaring en zal hij/zij de aandacht die aan hem/haar wordt besteed zeker waarderen. Daarnaast zal uw hond zonder stress naar de trimsalon gaan, wat het trimmen voor beiden een plezierige beleving maakt.

Behalve regelmatig borstelen is het van belang hoe u borstelt en welke borstel/kam u gebruikt, niet alle borstels zijn geschikt voor elke vacht. Informeert u gerust in de salon welke borstel/kam geschikt is voor uw hond, tevens laat ik u dan zien wat de juiste manier van borstelen is.

Doodles uitgelicht

Vachten van Labradoodles of andere doodle en/of poedel kruisingen (Cockapoo of Maltipoo bijvoorbeeld), vergen intensieve verzorging. Afhankelijk van het vachttype (fleece, Curly, wavycurly en alles daar tussenin) kunnen dit extreme, zware vachten zijn (zeker na castratie of sterilisatie) welke speciale borstels, kammen en verzorgings producten nodig hebben om een mooie, glanzende, klitvrije en gezonde vacht te behouden.

Vachtwissel
Tussen de 8 tot 15 maanden vindt de vachtwissel plaats, wat betekent dat de puppyvacht plaats maakt voor de volwassen vacht. Borstelen wordt zwaarder en klitten en vilt liggen sneller op de loer. Hierdoor begint de hond zich onmogelijk te gedragen, want aan klitten trekken met een borstel of kam is niet prettig voor uw hond dus zal de hond zich er aan proberen te onttrekken. Dit moment komt bij iedere Doodle! Het advies is dan ook voor en tijdens de vachtwissel de vacht wat korter te houden zodat het onderhoud makkelijker wordt en klitten kunnen worden voorkomen.

Klitten en vilt
Doodle vachten verharen niet, en dat betekent dat loskomende haren in de vacht blijven hangen. Deze haren zullen met elkaar een klit of zelfs een viltplakkaat vormen. Behalve dat er geen lucht meer bij de huid komt door afsluiting van de opeengepakte haren, (en op bijvoorbeeld de oren bij viltvorming de bloedtoevoer wordt belemmerd) is een strak zittende vacht geen pretje voor de hond. Dit kan dus, zoals boven beschreven door het kort houden van de vacht of door intensief onderhoud te (laten) plegen voorkomen worden.

Scheer irritatie
Scheer irritatie kan ontstaan tijdens het weg scheren van vilt bij uw hond. Met name op de kwetsbare plekken als oren, spiegel, liezen en sanitaire delen. Hoewel het geen ernstige verwonding is, kan het gaan jeuken of irriteren en daardoor voelt uw hond zich niet comfortabel. Dit is tijdens de trimbehandeling of direct daarna vaak niet waarneembaar.  Uw hond zal er aan gaan likken en krabben. Indien dit niet wordt opgemerkt en behandeld met bv honingzalf, zal de geïrriteerde plek vochtig worden en een wond kunnen veroorzaken.

Zie ook: https://www.onzehond.nl/rassen/labradoodle

 

Save, don’t shave

Trimsalon Lage Vuursche - Laren